Rahim ZOBU
İmar ve Kentsel İyileştirme Müdür V.
İMAR VE KENTSEL İYİLEŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ
Görev Tanımı : Belediye sınırlan ve mücavir alan sınırları dışında 3194 Sayılı İmar Kanunu. 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve diğer kanunlardaki imar ile ilgili işlemler. Ulusal Adres Veri Tabanı iş ve işlemlerinin takibi, KUDEB iş ve işlemleri, İl Çevre Düzeni Planları, Köy Gelişme Alanları ile ilgili işlemler, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının verilmesi ve denetlenmesi, Belediye ve mücavir alan sınırları dahilinde maden ruhsat sahalarına işyeri ve çalışma ruhsatı verilmesi,3213 Sayılı Maden Kanununa göre 1 (a) Grubu (kum, çakıl, ariyet malzemesi) maden ruhsatlarının verilmesi ve denetlenmesi, ruhsata aykırı hareket eden kişi ve kuruluşlara idari yaptırım uygulanması işlemleri. İl Özel İdaresinin mülkiyetinde bulunan gayrimenkullerin; envanteri, tahsis, devir, kiralama, ecri misil, alım- salım, tahliye, kamulaştırma işlemlerini yürütmekle görevlidir.
Bağlı Alt Birimler:
İmar Servisi
Adres Kayıt Sistemi Servisi
KUDEB Servisi
Taşınmaz ve Kamulaştırma İşlemleri Servisi
Ruhsat ve Denetim Servisi
İmar Servisi
Köy yerleşik alan sınır tespitlerini yapmak ve İl Genel Meclisinin onayına sunmak.
Hali hazır harita yapımı, kontrollük ve onay işlemlerini yapmak.
Belediye ve Mücavir Alan sınırları dışındaki alanlarda imar uygulaması, İfraz, Tevhit, Yola terk ve İrtifak hakkı işlemlerini yürütmek.
Tapu Sicil Müdürlüklerinden gelen hisseli satış talepleri hakkında görüş bildirmek.
Kamu Kurum ve Kuruluşları ile adli mercilerden gelecek imar ile ilgili konularda görüş bildirmek.
İmar durumu vermek.
Temel ve Yapı Ruhsatı vermek.
Yapı Kullanma İzin Belgesi vermek.
Kaçak yapıların önlenmesi için denetim yapmak, kurallara uygun olmayanlara ceza kesmek ve yıkımı gereken kaçak yapılar için gerekli işlemleri yapmak.
Teklif edilen mücavir alanları değerlendirerek mevzuat uyarınca gerekli işlemleri yürütmek.
İskân iş ve işlemleri ile ilgili diğer kişi ve kuruluşlardan gelen talepleri değerlendirmek.
Lisanslı Harita Kadastro Bürolarından (LİHKAB) gelen cins değişikliği işlemlerine görüş bildirmek.
Birimi faaliyet alanı ile ilgili yıllık programları, stratejik plan doğrultusunda hazırlamak.
442 Sayılı Köy Kanunu ve ek olarak hazırlanan 3367 Sayılı Köy Gelişme Alanları ile ilgili Kanun hükümleri çerçevesinde, köylerde ilave yerleşim alanına ihtiyaç duyulduğu takdirde gerekli çalışmaları yürütmek.
EPDK’ya ibraz edilmek üzere asgari mesafe tespit tutanağı tanzim etmek.
5510 Sayılı Kanunun 11. Maddesi uyarınca İl Özel İdaresi tarafından verilen yapı ruhsatı ve diğer tüm ruhsat veya ruhsat niteliği taşıyan işlemlere ilişkin bilgi ve belgeler ile varsa bunların verilmesine esas olan istihdama ilişkin bilgileri yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek.
Ruhsat vermeye yetkili mercilerce verilen ruhsatların Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi ile geçici iskân veya yapı kullanma izin belgesinin verilmesinde ilişiksiz belgesi aranması hakkında tebliğ hükümlerini uygulamak.
Köy içinde yapılan inşaatların projelerini incelemek ve onaylamak.
3621 Sayılı Kıyı Kanunu ile ilgili denetim ve kontrol işlemlerini yürütmek.
Coğrafi Bilgi Sistemi iş ve işlemlerini yürütmek.
İl Çevre Düzeni Planı ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
Belediye ve Mücavir Alan sınırları dışındaki alanlarda her ölçekteki imar planlarını yapmak, yaptırmak ve onaya sunmak.
Amirlerin verdiği ve mevzuatın gerektirdiği diğer iş ve işlemleri yapmak.
Adres Kayıt Sistemi Servisi
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi" projesi kapsamında yürütülen faaliyetleri koordine etmek.
İl Özel idaresi görev alanına giren yerleşim alanlarındaki numarataj ve adrese dayalı kayıt işlemlerini yürütmek,
Amirlerin verdiği ve mevzuatın gerektirdiği diğer iş ve işlemleri yapmak.
KUDEB Servisi
İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediyeleri ve Bakanlıkça izin verilen belediyeler bünyesinde, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarıyla ilgili işlemleri ve uygulamaları yürütmek, denetimlerini yapmak üzere koruma, uygulama ve denetim büroları kurulması 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 10. maddesinde hükme bağlanmıştır.
Görevleri:
İl genelinde bulunan Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının tespit, tescil ve incelemesine yardımcı olmak, kayıtlarını tutmak, Envanterini yapmak korunmalarına yönelik çalışmaları yürütmek, ilgili Kurumlara ihtiyaç duyulan desteği sağlamak.
Koruma Restorasyon Projeleri hazırlamak veya hazırlatmak, yerel imkanlarla yapılabileceklerin tamamlanmasını sağlamak, uygulamasını denetlemek.
Planlanan hizmetlerin yürütülmesi sırasında restore edilecek yapıya uygun taşların temin edileceği taş ocaklarını tespit etmek.
İl genelinde 5226 sayılı kanunla değişik 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun görev verdiği kurumlar ile Sivil Toplum Örgütleri, gönüllü sponsor kuruluşlar ve halkımızla iş birliğini sağlamak ve geliştirmek.
İl Özel İdareleri bünyesinde kültür varlıklarının korunmasına yönelik rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ile bunları tamamlayan raporları hazırlamak.
Şahıslara ait öncelikli yapılarda izlenecek metotların tespit edilerek; devir, yardım, kredilendirme vb. gibi seçeneklerin sunulmasını sağlamak, bu yolla şahıslara ait özel mülkiyetteki yapıların korunma ve değerlendirilmelerini sağlamak.
Kentsel Sil, Tarihi Sit, Arkeolojik ve Doğal Sitlerde korumaya yönelik olarak yapılacak denetimlere destek sağlamak.
İlçelerde Kültür ve Sanat hizmetlerini en üst düzeyde vermek üzere Kültür Sanat Evleri açılmasını sağlamak, bunların koordinasyonunu ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerekli desteği vermek.
Taşınmaz kültür varlıklarında yapılacak olan tadilat ev tamirat uygulamaları öncesinde yapıyı incelemek ve yapılacak onanma ilişkin koşulların belirtildiği onarım ön izin belgesini düzenlemek.
Taşınmaz kültür varlıkları, bunların koruma alanları ve sit alanlarında, tadilat ve tamiratların; özgün biçim ve malzemeye uygun olarak gerçekleştirilmesini denetlemek, uygun bulunanlara onarım uygunluk belgesi düzenlemek, onanının tamamlanması sonrasında ön izin belgesini, denetleme sürecinde hazırlanmış raporları taşınmazın onarım öncesi ve sonrasına ait fotoğrafları ve onarım uygunluk belgesi ile diğer belgelerin birer örneğini yasal süresinde ilgili koruma bölge kurulu müdürlüğüne iletmek.
Tadilat ve tamirat kapsamında başlanılan onaranlarda esaslı onarım gereğinin saptanması durumunda onarımı durdurarak konuyu belgeleriyle koruma bölge kurulu müdürlüğüne iletmek.
Taşınmaz kültür varlığı parseline bitişik parsellerde ve koruma alanlarında yer alan ve yürürlükteki yasal düzenlemelere göre ruhsatı bulunan tescilsiz taşınmazlardaki tadilat ve tamirat uygulamalarına, varsa koruma amaçlı imar planı koşulları da dikkate alınarak izin vermek ve denetlemek.
Koruma bölge kurulları tarafından uygun görülen koruma amaçlı imar planlarının plan hükümleri çerçevesinde uygulanmasını denetlemek.
Koruma bölge kurulları tarafından onaylanmış rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine ilişkin uygulamaları denetlemek, projesine uygun tamamlanan uygulamalar için kullanma izin belgesi düzenlemek.
Taşınmaz kültür varlıkları ile bunların koruma alanlarında Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları, koruma bölge kurulu karalarına aykırı ve ruhsatsız olarak yapılan inşaatlar ile koruma amaçlı imar planlarında, plana: sitlerde sit şartlarına aykırı olarak inşa edilen yapılar hakkındaki imar mevzuatına göre gerekli işlemleri yapmak, uygulamayı durdurarak konuyu belgeleriyle koruma bölge kumlu müdürlüğüne iletmek.
Tescilli kültür varlıklarının mail-i inhidam olmaları halinde can ve mal güvenliğin sağlanması için gerekli işlemleri yaparak durumu konuna bölge kumlu müdürlüğüne iletmek.
Maliki bulunduğu taşınmaz kültür varlığının onanınım gerçekleştiremeyecek durumda olan maliklere ilgili idarelerce yapılacak mali yardımlar ile ilgili düzenlemeleri gerçekleştirmek.
Maliki bulunduğu taşınmaz kültür varlığının onanınım gerçekleştiremeyecek durumda olan maliklere ilgili idarelerce yapılacak teknik eleman yardımında doğrudan görev almak ya da bu görevi üstlenenleri denetlemek.
21/7/1983 tarihli ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile 3/5/1985 tarihli ve 3194 Sayılı İmar Kanununa aykırı uygulamaların tespiti halinde ilgili idareye bildirimde bulunmak.
Koruma Bölge Koruma Müdürlükleri taralından talep edilmesi halinde taşınmaz kültür varlıklarına ilişkin çalışmalara katılmak.
5366 Sayılı “ Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun” ile 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun, 5225 ve 5227 sayılı Kanunlarla değişik hükümleri uyarınca taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili işlemlerin yerine getirilmesini sağlamak.
Amirlerin verdiği ve mevzuatın gerektirdiği diğer iş ve işlemleri yapmak.
Taşınmaz ve Kamulaştırma İşlemleri Servisi:
İl Özel İdaresinin mülkiyetinde bulunan gayrimenkullerin; envanterlerini çıkarmak ve sicil kayıtlarını tutmak, tapularını alarak muhafazasını sağlamak, beyannamelerini vermek.
Mülkiyeti kamu kurum ve kuruluşları adına veya şahıslar adına kayıtlı olan taşınmazların, İl Genel Meclisi kararlan doğrultusunda Özel İdare adına tahsis ve devirleri ile bağış işlemlerini yürütmek.
Mülkiyeti İl Özel İdaresi adına kayıtlı taşınmazların tevhit, ifraz, ihdas ve yola terk edilmesi ile ilgili iş ve işlemleri İl Encümeni kararlan doğrultusunda neticelendirmek.
İl özel İdaresinin görev alanına giren hizmetler ile ilgili taşınmaz alımına, satımına, trampa edilmesine, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın akar haline getirilmesine dair İl Genel Meclisinden gerekli kararların alınmasını sağlamak ve alman kararlar doğrultusunda iş ve işlemleri sonuçlandırmak.
Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan arsa, iş merkezi, müstakil dükkân, otopark ve resmi kurumlara hizmet binası olarak kiraya verilebilecek nitelikteki taşınmazların. 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca yapılacak ihalesi sonucu kiraya verilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yapmak.
Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan özel ve tüzel kişilerin işgalinde bulunan taşınmazlar için işgale yönelik ecri misil uygulanmasını sağlamak.
İşgal edilen taşınmazın, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 75. Maddesi gereğince tahliye edilmesi için talepte bulunmak, gerektiğinde meni müdahale ve kal davalarının açılmasını sağlamak.
Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait bulunan taşınmazların yapım, bakım ve onarımlarının yaptırılmasını sağlamak.
5018 Sayılı Kanunun 44. Maddesine göre Taşınmaz Mal Yönetim Hesabını düzenlemek ve ilgili mercilere göndermek.
Kıra artışlarını, sözleşmedeki kira artış oranlarına göre hesaplayarak tebliğ etmek, kiracının kira sözleşmesine ve şartnamede belirtilen hususlara uymadığı tespit edildiğinde, tahliye işlemleri için Hukuk Müşavirliği ile koordineli çalışmak.
İl Özel İdaresinin görev alanına giren durumlarda, imar planında kamu yararına ayrılan, özel ve tüzel kişilere ait taşınmazların kamulaştırılması için alınacak kamu yararı kararma ilişkin iş ve işlemleri yürüterek, uzlaşma ve kamulaştırma işlemlerini yapmak.
İl Özel İdaresinin görev alanına giren durumlarda, İmar planlarında okul veya kamu hizmetleri alanında kalmayan özel ve tüzel kişilere ait taşınmazların, kamu hizmetinde kullanılmak üzere kamulaştırılması için, gerekli kararların alınmasını, ilgililerle görüşme, yazışma ve anlaşmaların yapılmasını, gerekirse yargıya intikali ile ilgili iş ve işlemleri Hukuk Müşavirliği ile koordineli yürütmek.
Kamulaştırılması istenen taşınmaz üzerinde “ tarihi eser “ kaydı olması halinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan izin alınması ile ilgili işlemleri yürütmek.
Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait lojmanlarda sıra tahsisli ve görev tahsisli oturanların hizmet sürelerini takip etmek.
Birimin faaliyet alanı ile ilgili yıllık programları ve faaliyet raporunu, stratejik plan doğrultusunda hazırlamak.
Kişi ve kurumlar tarafından talep edilen arsa ve arazi tahrir ile vergi kayıtlarını vermek.
İl Özel İdaresi adına yapılan inşaatların imar, ruhsat ve iskan işlerinin takibini yaparak, tamamlanan binaların kat irtifakı, kat mülkiyeti, ipotek tahsisi v.b. işlemlerini yürütmek. Ayrıca, idarenin görev alanına giren hizmetlerin yapılması için taşınmaz mallar üzerinde irtifak hakkı kurmak.
Amirlerin verdiği benzer nitelikteki diğer iş ve işlemleri yapmak.
Ruhsat ve Denetim Servisi
3213 Savalı Maden Kanunu ve bu kanuna ait yönetmelikler gereğince verilen görevleri yapmak.
5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu ve 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 2005/9207 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre. Belediye Hududu ve Mücavir alanı dışında kalan Umuma Açık İstirahat ve Eğlence yerlerinin incelenerek, ruhsatlandırılmasını yapmak, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda İl Özel İdaresinin görev alanına giren mahallerde sıhhi, gayrisıhhi müesseselerin ruhsatlandırma işlemlerini yürütmek.
Kamu kurum ve kuruluşlarına 1/a grubu “hammadde üretim izin belgesi” vermek.
Umuma Açık İşyerleri ile Sıhhi İşyerlerine ait açma ve kapama saatlerinin belirlenmesi için İl Encümenine teklifte bulunmak ve denetimine dair iş ve işlemleri yapmak.
5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu kapsamında ruhsatlandırma iş ve işlemlerini yapmak.
5302 Sayılı Kanunda belirtilen çevre koruma ve kontrolü ile ilgili İl Özel İdaresi’ne verilen yetkiler çerçevesinde gerekli kontrolleri yapmak ve tedbirler almak.
Maden Kanunu ve Polis Vazife ve Salahiyeti Kanunu kapsamına giren cezai işlemlerle ilgili Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapmak ve cezai işlemleri gerekli organlara bildirmek.
Birimin faaliyet alanı ile ilgili yıllık programları, stratejik plan doğrultusunda hazırlamak.
Yasal mevzuat gereği uygulanacak İdari Para Cezalarının 213 Sayılı Vergi Usul Kanununda belirlenen yeniden değerleme oranı nispetinde her yıl yeniden İl Encümeni tarafından belirlenmesi ivin gerekli iş ve işlemleri yapmak.
5510 Sayılı Kanunun 11. maddesi uyarınca, İl Özel İdaresi tarafından verilen İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ve diğer tüm ruhsat veya ruhsat niteliği taşıyan işlemlere ilişkin bilgi ve belgeler ile varsa bunların verilmesine esas olan istihdama ilişkin bilgileri yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna, ilgili olanları Esnaf ve Ticaret Sicil Odalarına bildirmek.
3213 sayılı Maden Kanunu uyarınca 1(a) Grubu (kum ve çakıl) maden alanlarının Maden işletme ve sevkiyatının Maden Kanunu ve I (a) Grubu Madenleri İle İlgili Uygulama Yönetmeliği’ne uygun olarak sevk fişi ile ruhsatlı alanlardan yapılıp yapılmadığını denetlemek ve izinsiz sevkiyata müsaade etmemek.
3213 sayılı Maden Kanunu uyarınca işletilen tüm maden sahalarındaki maden sevkiyatının Maden Kanunu ve Maden Kanunun Uygulama Yönetmeliğine uygun olarak yapılıp yapılmadığını kolluk kuvveti ile birlikte koordineli bir şekilde denetlemek.
Birimin faaliyet alanı ile ilgili yıllık programları ve faaliyet raporunu stratejik plan doğrultusunda hazırlamak.
Amirlerin verdiği ve mevzuatın gerektirdiği diğer iş ve işlemleri yapmak.